El primer i segon volum del llibre Dones emprenedores tracta breument de les venedores que posaven a la venda els seus productes a la zona de la via publica que tenien assignada, que sovint despatxaven productes com: verdures, conserves, ous i aviram.
Fa poc, em localitzat un document signat per venedores que disposaven d’una parada al interior del mercat municipal, a diferencia de les pageses que feien mercat al carrer. El motiu de la circular era sol·licitar al batlle que els hi fos instal·lada la llum elèctrica a les seves respectives parades.[1]
Argumentaven que la llum elèctrica era més sana que la que estaven utilitzan en aquell moment, no especificant el sistema que feien servir però, podia ser que empressin llums d’oli, espelmes, llums de carburo o quinqués que funcionaven amb alcohol de cremar.
Signaven la petició Antonia Deulofeu, Catalina Forns, Lluïsa Piferer , Joana Costart i una altre venedora que va signar per ella en Joaquim Rubau. Palafrugell 23 de novembre de 1917
La llum elèctrica va arribar per primera vegada a Palafrugell l’any 1900 procedent del molí de Pals i disset anys més tard, l’any 1917 va ser quan les venedores del medrcat de Palafrugell van sol·licitar que els hi fos instal·lada la llum elèctrica a les seves respectives parades. Coincidia que en aquell moment la empresa d’Energia Eléctrica de Catalunya s’havia donat d’alta a la Matricula de contribució Industrial de Palafrugell, fent constar que disposava de dos motors de gas de 175 i 350 HP.
Notes
[1] Correspondència municipal del 23 de novembre de 1917 (AMP)