Per llegir el contingut de l’inventari feu clic a : inventari-hsp-palaf
D’altres aportacions relacionades amb l’hospital
Segons una circular guardada a la caixa número 96 de la correspondència municipal del dia 5 de febrer de l’any 1918 al Arxiu Municipal de Palafrugell (AMP), hem sabut que Sor Pilar Rubies havia ocupat el càrrec de Mare Superiora de la comunitat de germanes de Sant Josep, durant un període de temps de sis any. Responsabilitat que deien havia dut a terme amb molta cura en la atenció als malalts, als pobres i en el funcionament de la cuina . Ressaltaven també tasca de procurar que es duessin a terme les obres per millora del edifici. Amb tot sentien la separació de l’esmentada Mare. Possiblement va ser traslladada a un altre convent.
Mitjançant un edicte signat pel batlle de Palafrugell datat el dia 9 de març de 1918, hem sabut que hi havia una plaça vacant d’infermer per exercir al hospital de la vila i que les persones interessades en ocupar-la podien presentar una instància de sol·licitud al Ajuntament fins el dia 25 de març. ( Caixa número 96 de la correspondència municipal de l’any 1817 , del Arxiu Municipal de Palafrugell (AMP).
Aquest mateix any 1918, segons consta a una circular del dia 13 d’abril, s’havia pagat la factura al ‘Hospicio de Expósitos de Girona’ en concepte d’ alletar a un del bessons d’una família considerada pobre i sense parents. En un altre document del dia 12 de juliol, consta qua a la vila hi havien 10 persones en condició de pobres , vuit de les quals eren dones, uns mesos mes endavant la xifra havia pujat a 13 dones i sis homes ( Idem caixa número 96).
Mentre va durar la Primera Guerra Mundial 1914-1918, alguns de els establiments públics en anar-se deteriorant no eren arranjats i les pecaries condicions de vida no havien de jugar a favor de la salubritat ambiental, potser per quest motiu va ser que el Governador Civil de la província lliures un telegrama al batlle de Palafrugell dient-li que no evites que els ciutadans anessin al cementiri per la diada de Tots Sants. La empresa de Miquel Gómez que s’anunciava amb el nom de “Chorro Gómez” s’anunciava com a especialista en fer polvoritzacions amb productes desinfectants entre ells de sotal i de formol , possiblement per pal·liar les possibles infeccions. (Idem caixa 96 del dia 25-10-1918).