Com aquell que no vol la cosa, el dia 18 d’aquest mes de setembre del 2015 es van complir 25 anys que la xemeneia de la bòbila Almirall va ser inscrita al Llibre de Rècords Mundials Guinness. Per commemorar aquesta data tant rodona, he volgut adjuntat en aquest bloc el certificat d’inscripció datat el 18 de setembre de l’any 1990 que va ser lliurat per la Delegació de Guinness de Madrid. L’esmentat certificat el vaig rebre mentre treballava d’ infermera a la vila de Llagostera -Girona- i amb va fer moltíssima il·lusió que arribes aquell document a les meves mans, desprès del esforç que va significar fer les gestions.
També he inclòs el text d’ un article que va ser publicat al “Diario” de Terrassa fet pel periodista Joan Rovira al qui vaig agrair-li molt les seves paraules i la seva sensibilitat envers aquesta temàtica.
Per fi, el Guinness
Article de Joan Rovira publicat al Diario de Terrassa del dia 7 de novembre de 1990. Deia:Ves per on, resulta que sortirem en el Llibre Guinness deis Rècords. La xemeneia de la bòbila Almirall, per iniciativa de la germana del mestre d’obres que la construí en els anys cinquanta, apareixerà en el llibre on es recullen els rècords més importants i també els més estrafolaris. Aquesta serà la xemeneia amb escala exterior més alta del món. La qual cosa, per a una ciutat com Terrassa, no esta gens malament. Significa un petit honor, tot i que de dimensió forca universal i d’abast popular. A més a més, que això s’hagi aconseguit per la constància i insistència d’una dona que es va entestar a obtenir un reconeixement per a l’obra anònima del seu germà, és quelcom bell i lloable. Vull dir que no es tracta d’un record aconseguit com a divertiment d’una colla d’amics, sinó de la recuperació d’una obra personal que ha deixat la seva petjada inesborrable en la geografia de la ciutat.
Que Terrassa surti en el Guinness és un petit episodi més en la lluita d’aquesta ciutat per sortir de les fronteres del seu terme municipal.
Una lluita en la qual prenen part molts terrassencs a títol individual i algunes institucions terrassenques, i que dóna fruits lentament. Alguns més importants, d’altres més anecdòtics, Tanmateix, jo em prendria la inscripció en el Guinness com quelcom simbòlic i fins i tot encoratjador. Des de la pura anècdota a inscriure en l’anecdotari de la ciutat, cal passar a considerar molts i diversos símptomes de projecció exterior de Terrassa que ens donen una imatge de nosaltres mateixos com a ciutat. Diria més: ens donen -o ens poden arribar a donar- la talla de la ciutat, una promesa dels horitzons a que podem aspirar. Crec que ens ajuden a valorar una mica més el que tenim com a terrassencs: una ciutat que no és res de l’altre món, però que no és tampoc un poblet de mala mort perdut en l’últim racó del món .
Podem veure fotografies artístiques de la xemeneia a:
Industrial moderniseim Beance
També un video de Terrassa on hi surt la xemeneia Almirall promocionat per la agencia de viatges Nautalia , maig 2016. Publicat al diari La Torre , Terrassa
Imatge per satélit a Google Placa A. Catalunya
La xemeneia Almirall està inclosa dins els distints elements que atorguen identitat a la ciutat de Terrassa, aquesta, l’Almirall, en la basant de l’auge que va tenir la construcció d’immobles a partir de mitjans del segle XX . La Festa Major de l’any 2021 recorda aquesta xemeneia i d’altres de la ciutat i en conjunt amb la torre de la Masia Freixa, la Torre del Palau i el monument a la Dona. Segons el cronista, el significat que l’autora Cristina Santos va donar al cartell és que es tracta de la cara d’un dimoni on les banyes son els element emblemàtics de la ciutat, amb diferent model de boca sinònim de pluralitat. Els colors vius i juvenils volen incitar a la festivitat, a la alegria i al positivisme. Font: Marc Solé. La Torre, 8-6-2021)