La Mancomunitat de Catalunya va estar activa des de l’any 1914 al 1923/25, l’any 1923 el president era Josep Puig i Cadafalch.

A la Correspondència municipal de l’Arxiu Municipal de Palafrugell hem localitzat un formulari que porta per data el 9 de gener de l’any 1923 ,document qu la Mancomunitat de Catalunya va lliurar a l’Ajuntament perquè li fos responguessin les dades que solicitaven sobre l’Hospital de la vila (1)

Algunes de les preguntes van ser respostes i d’altres estaven en blanc. Les pespostes va ser :

– La fundació de l’Hospital era de caracter municipal i l’edifici propietat de l’Ajuntament.

– Feia 400 anys de que estava actiu i l’actualment l’edifici constava de planta baixa i dos pisos.

– Era regentat pel propi Ajuntament i disposava de dos metges.

Fragment del qüestionari lliurat per la Mancomunitat de Catalunya ( Arxiu Municipal de Palafrugell).

Les preguntes ´que no constava la resposta eren: 

El sous dels metges, si disposa de practicats, infermeres, germanes o personal subaltern, nombre de llits que d’ordinari estaven ocupats, recursos i pressupostos que disposava, sihi havia sala d’operacions, de cures, de Rx, si tenia calefacció, zona d’isolament per malalts. Els demanava també el tipus d’aparells que disposa com estufes , servei de desinfecció, locomòbils, potabilitzadores, polvoritzadors, aparells de rentar roba, lleixivadora, ambulàncies, lliteres, laboratori i material que aquest disposa i hi havia un espai per escriure observacions.

És possible que aquest formulari  lliurt per la Mancomunitat de Catalunya es tractava d’un model estandarditzat per als diversos hospitals de cda territori, sense fer distinció entre els hospitals més ben dotats de recursos i els de dependència municipal que sovint eren hospitals de beneficiencia.

Amb tot, algunes preguntes i pel que sabem si que podien tenir una resposta com el nombre de llits, si el personal era religiós o seglar, el nombre promig d’estades al hospital, les petites intervencions realitzades, la despes feta per la compra de medicaments a les farmàcies de la vila, els trasllats al hospital de Girona o a d’altres centres, l’atenció donadaper la llevadora  a algunes parteres també les transeünts, la compra de llenya per cuinar i potsr escalfar algunes dependències etc.

Al Arxiu Municipal tenen guardat un inventari de l’Hospital, s0hauria de mirar l’any, pensem però que és anterio a l’any 1923. Fer-ne una revisió ens aportaria dades d’interes per poder coneixer amb més detal loa activitat desenvolupada per aquest centre. 

Presentem una imatge en format esquema on es pot veure que la esglèsia de la Mare de Deu dels Dolors data de l’any 1734, l’edifici del costat conta de l’any 1852 que va ser fruit d’una deixa patrimonial, l’edifici ,és tard, l’any 1859 va ser ampliat  i actualment segueix preservat però sense activitat assistencial degut que en va ser construit un de nou. 

 Per més informació es pot consultar: Fons Hospital de Palafrugell. Arxiu Municipal de Palafrugell.

Els dos cosos de l’edifici de l’antic l’hospital (Esquema Rosa M. Masana)

Notes

(1) Formulari de la Mancomunitat de Catalunya – Servei de Sanitat- sol·licitant dades sobre l’Hospital de Palafrugell de data 9 de gener de 1923. Arxiu Municipal de Palafrugell. Fons Ajuntament de Palafrugell. Correspondència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *