Informació sobre la bicicletada  de la Bisbal, octubre, 2024

El Consell d’Europa i la Comissió Europea junt amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural propulsen les Jornades Europees de Patrimoni que a Catalunya es celebrem des de l’any 1991.

El Museu Terracotta participa d’ aquestes jornades culturals que aquest any ha consistit en organitzar una bicicletada per la Bisbal passant pels llocs on es preservant les 20 xemeneies industrials que resten en peus a la ciutat.

Estructures que han esdevingut penyores que ens indican on hi havien hagut les principals empreses i taller ceramistes on les xemeneies acomplien la funció de tiratge dels forn de flama invertida que sovint funcionaven amb llenya.

No va ser fins ben entrat el segle XX que algunes empreses van incorporar tiratges forçats a les xemeneies i es va emprar també derivats del petroli enlloc de llenya. Aquest fet va provocar que hi hagués un increment de les calories al interior de la xemeneia que afavorint el desgast de l’obra i en algunes va provocar torsions del fust, tot que també van influir d’altres factors.

Aquestes edificacions verticals van ser fetes per mestres d’obra i paletes valents i lliures de vertigen que els permetia s’enfilaven dalt d’una peça fluctuant i a més si feia vent, el que tècnicament en diem flexopandeix, o sigui la oscil·lació necessària per garantir la estabilitat.

Les industries ceramistes i bòbiles que creaven materials tant per l’ ús l’exterior com per l’interior dels immobles, demanda vigent durant el decurs dels anys de més creixement demogràfic.

Actualment els elements ornamentals, d’ús domèstic i els utilitzats per la construcció han evolucionat vers una nova estètica i a la vegada mantenint els elements més clàssics que sempre agraden i conèixer els indrets on s’elaborava aquesta artesania ens fa valorar la comesa dels nostres avantpassats i també ens incrementa els coneixements singulars de cada territori.

 

Esquema de les xemeneies fet per Rosa M. Masana i publicat a Daba 2019

www.rosammasana.com › wp-content › uploadsDaba núm – rosammasana.com

 

Podem veure un breu vídeo que mostra algunes de les xemeneies de la Bisbal, fet per Xevi Codolà acompanyat com a conductora del vehicle Rosa M. Masana . Vídeo que va ser incorporat al periòdic digital L’aguait.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *