La Comissió de Bioètica del Col·legi de Diplomats en Infermeria de Girona (CODIGI) amb col·laboració amb el Consell de infermeres i infermers de Catalunya va organitzar el dia 28 de juny de l’any 2000 a la casa de la Cultura Tomàs de Lorenzana una taula rodona per parlar del tema: Formació en ètica i desenvolupament professional.
La esmentada presentació va ser deguda que a principis del mes de juny de l’any 2000 es va celebrat a Gijón -Astúries- el Primer Congrés Mundial de Bioètica promogut per la recent creada ‘Sociedad ‘Internacional de Bioética‘ (SIBI) amb seu a Astúrias’, projecte que va ser impulsat pel metge Marcelo Palacios creada a Gijón el dia 5 de desembre del 1997 rebren el nom de ‘Comité Científico de la Societat Internacional de Bioética’. Un dels conceptes exposats en aquest primer congrés va ser dir que : La ciència i la tecnologia havien de tenir en consideració l’interès general.
El Ajuntament de Gijón l’any 2000 va celebrar el 25e aniversari de la creació de dita Societat que pel seu treball fet en el decurs d’ aquests anys, s’havia guanyat el mèrit que Astúries sigui considerada la capital europea de la Bioètica.
El Col·legi infermeria de Girona va crear també una Comissió de Bioètica formada per diverses infermeres/ers que en aquest moment no poden donar dades exactes del dia de la seva formació, si que podem dir que una de les persones que encapçalava les tasques de la Comissió era la infermera Isabel Fernàndez, persona molt activa i responsable en les seves tasques d’infermeria. Amb la Isabel ens coneixem perquè vàrem treballat juntes fent d’instructores a la Mútua de Terrassa i sempre hem mantingut la amistat , motiu pel que em va proposar si volia formar part de la Comissió de Bioètica del Col·legi d’infermeria de Girona.
Aquesta Comissió no va tenir una llarga continuïtat dins el Col·legi, en part degut que es considerava que les persones que la formaven havíem de disposar d’estudis acadèmics especialitzats en bioètica , tot que durant la carrera d’infermeria, encara que no es del tot el mateix, havíem estudiat la assignatura de Moral professional on hi eren tractades qüestions vers la bona praxis professional i també incidint amb la necessitat respecte als malalts i companys de feina, es parlava també de preservar el secret professional.
Durant el temps que va estar activa la secció la de Bioètica del Col·legi, algunes infermeres ens van alertar d’alguna d’incidències puntuals produïdes en un centre sanitari i si bé escoltaven el problema, no teniem la potestat de resoldre’l només el de lliurar sopor i assessorament.
Actualment i desprès d’haver transcorregut més d’una vintena d’anys dels fets esmentats, comentar que en una carpeta hem localitzat un text que fa referencia a la Comissió de Bioètica del Col·legi de Girona, tema publicat a la revista Pols a Pols número 23 d’ agost de l’any 2000, tres pàgines. Tracta del I Congres de Bioètica de Gijón i el tema va ser exposat per la doctora Maria Casado i Montserrat Busquets màster en bioètica el moderador va ser Antoni Soriano diplomat en infermeria i membre també de la Comissió de Bioètica de Girona.
Hem considerat adjuntar les fotocopies de l’article on hi poden llegit també la ‘Declaración de Bioética feta a Gijon’.
Publicat el 11-9-2023
Bibliografia
Declaración bioètica de Gijón . I Congreso Mundial de Bioética.
Codi d’Ética de les infermeres i infermers de Catalunya el setembre
María Sánchez Vilanova. Bioética en los tribunales. Revista de
Avui dia 20-9-2023 hen localitzat aquests quaderns que en presentem una imatge que tracten d’ Ética professional , estant destinats a marxar junt amb un grup d’altres llibres.
D’altres que també teniem guardats.
Les inicial AEED volen dir: Asociación Española de Enfermeria Docente editat l’any 1973 i els del Col·legi d’Infermeria de Barcelona va ser editat l’any 1986 amb orientacións del codi d’Ètica europeu.