La nit del dia quatre d’agost d’aquest any 2022, feia la intensa calor pròpia de cada estiu , em costava dormir, mirava per la finestra oberta de bat a bat i veia una estrella molt lluminosa centellejant com si demanés entrar a la habitació, al temps mirava amb atenció hi veia petits estels pocs clars que eren les Perseids o Llàgrimes de Sant Vicens que es veuen aquests dies.
Tenia a prop la petita càmera de filmar i vaig decidir captar la lluentor d’aquella estrella, l’endemà vaig saber que la estrella més llumisos d’aquella nit era el planeta Júpiter, que deien era visible els primers dies d’agost.
Les imatges de Júpiter que sempre havia vist tenia forma rodona, sòlida i sense que emetés llum, el curiós es que mirant-lo amb el zoom de la càmera de filmar mostrava una configuració hexagonal, com si fos el casquet de Saturn.
Vaig pensar que si les imatges que vaig captar pertanyien realment a Júpiter i si hagués tingut que presentar un treball d’ astronomia hagués suspes la assigatura, perquè al text hagués hagut de posar: Filmació de Jupiter a la zona Est del dia 4-8-2022 en quan a color dominava el verdós i en el seu interior es veien filigranes potser semblants a les circumbalacions d’un cervell. Res, fantasies d’una nit d’estiu.
Continuem amb astronomía
Avui dia 13 de novembre del 2022 estava asseguda acabant de prendre el cafè del matí i mentre mirava un vídeo de YouTuber de nom ‘Atraviesa lo desconocido’. L’autor presentava algunes de les darreres observacions fetes per astrònoms observacionals amb el telescopi James Webb i explicava que la doctora Alison Kirkpatrik del entre d’altres deia que havia fet la següent reflexió:
Ara mateix em trobo tombada desperta a les tres de la matinada preguntant-me si tot el que he fet a la meva vida estava equivocat. La pregunta que es feia Alison era molt similar a la que em feia ahir en una entrevista per motiu del meu treball d’infermera.
Vaig apuntar el fet de desconèixer sí el nostra treball professional l’havíem fet correctament ho estàvem equivocats en la tasca de procurar la salut de les persones.
M’he interessar pel treball de la doctora i a Internet poden trobar força informació. A la seva pàgina hi te publicades diverses imatges del que anomena Quassars freds, m’he fitxat en la trama de fons que forma diminuts quadrats, no és que vulgui fer cap comparança seriosa, però un dia que filmava Júpiter amb una petita càmera de vídeo vaig fixar-me també amb la trama del fons, feia petites circumval·lacions, te poca importància potser però ho trobo meravellós.
El correu electronic de la pàgina de la Dra. Alison no el tinc correcte, de moment transcric el que consta referent al seu treball
Sóc un astrònom observacional centrat en els forats negres supermassius i el seu efecte sobre com evolucionen les galàxies. Utilitzo dades de Spitzer, Herschel, Hubble, Chandra i molts altres telescopis per quantificar la producció d’energia dels forats negres supermassius i la quantitat de formació estel·lar a les galàxies hostes. Més recentment, sóc un membre clau de la col·laboració Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS), que tindrà algunes de les primeres dades preses amb el proper telescopi espacial James Webb.